Herroepingsrecht webwinkels: hoe zat dat nog eens?
- Syreetha Gielen
- 20 aug 2015
- 2 minuten om te lezen

Webwinkels die leveren aan consumenten mogen niet zelf de regels bepalen. De wet beschermt consumenten met als gevolg dat webwinkels aan heel wat juridische eisen moeten voldoen. Ook ten aanzien van het herroepingsrecht stelt de wet eisen. Webwinkels mogen daar niet van afwijken, tenzij het in het voordeel van de consument is. Deze komen de belangrijkste regels ten aanzien van het herroepingsrecht voor webwinkels aan bod.
Herroepingsrecht, wat is dat?
Het herroepingsrecht -de wettelijke bedenktijd, afkoelperiode, zichttermijn- is de periode dat een consument zijn online aankopen kan bekijken, beoordelen, passen enz. Bevalt het niet, dan kan de consument de bestelling terugsturen zonder een reden. De consument krijgt dan het aankoopbedrag + de verzendkosten / bijkomende kosten terug.
De wet over het herroepingsrecht
De eisen die de wet stelt aan het herroepingsrecht zijn:
De wettelijke bedenktijd is minimaal 14 dagen. De tijd gaat in op het moment dat de consumenten alle bestelde producten in huis heeft. Een consument die gebruik maakt van het herroepingsrecht moet dit binnen 14 dagen bekend maken aan de webwinkelier. Vervolgens hebben ze na de mededeling nog eens 14 dagen de tijd om het product terug te sturen naar de webwinkel.
Op de site van de webwinkel moet een modelformulier voor herroeping staan. Klanten zijn echter niet verplicht om het formulier te gebruiken. Download gratis ons modelformulier voor herroeping. Dit formulier kunt u gebruiken en naar eigen inzicht aanpassen.
Webwinkels moeten binnen 14 dagennadat de consument bekend heeft gemaakt gebruik te maken van zijn herroepingsrecht dagen het aankoopbedrag + verzendkosten/ bijkomende kosten terug betalen aan de consument.
Zijn de kosten voor retourzending voor rekening van de consument? Dan moet de webwinkel dit expliciet vermelden in het bestelproces, Algemene Voorwaarden. Ook de hoogte van deze kosten genoemd staan.
Is een product uitgesloten van het herroepingsrecht? Dan moet dit expliciet bij het betreffende product in de omschrijving staan.
Producten die uitgesloten zijn van het herroepingsrecht zijn in de wet vastgelegd. Een webwinkel mag dus niet zelf bepalen welk product een consument kan terugsturen.
De regels ten aanzien van het herroepingsrecht liggen in de wet vast. Alle webwinkels moeten zich hieraan houden, want anders kunnen ze een hoge boete opgelegd krijgen. Webwinkels mogen van de regels alleen afwijken als dit in het voordeel van de consument is. Zo mag een webwinkel een langere wettelijke bedenktijd hanteren maar geen kortere.
Comments